Het Stadspark
Stadspark Maastricht

Het Stadspark Maastricht is één van de drie oudste parken in Nederland. Het bestaat al meer dan 175 jaar. Het dierenpark is er al meer dan 100 jaar onderdeel van. Het park is heel bijzonder. Dit komt door de prachtige oude bomen en de bijzondere vestingwerken, maar ook door de ontwikkeling door de jaren heen. 

De bomen van het Stadspark Maastricht
Elk park kent bijzondere bomen. Die in het Stadspark Maastricht zijn niet alleen bijzonder, maar ook enorm gevarieerd. Ze vertellen allemaal hun eigen verhaal. Een kleine greep uit de bijzondere bomen die er te vinden zijn:

  • Goudappel
  • Japanse notenboom
  • Papiermoerbei
  • Wilde Citroen
  • Honingboom
De historie van het Stadspark Maastricht
Langs de Maas, buiten de Onze Lieve Vrouwepoort was ooit een kleine exercitieplaats. De militair gouverneur van de vesting Maastricht, Frederik Magnus, Prins van Salm, nam in 1653 het initiatief voor de eerste aanleg van het park. Het werd een comfortabele wandelplaats voor officieren. In de 18e en 19e eeuw breidde het park fors uit. Tenslotte werd er een fraaie Engelse landschapstuin aangelegd. Hier onderhield de Maastrichtse bourgeoisie haar sociale contacten. In de loop van de 20e eeuw moest een deel van de beplanting wijken voor andere belangen, waaronder het dierenpark. 

De vestingwerken
Het Stadspark Maastricht en haar vestingwerken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het park ligt voor een groot deel op vestinggronden die beschikbaar kwamen nadat de vesting Maastricht in 1867 werd opgeheven. De oude stadsmuren zijn een prachtig achtergronddecor voor het groen van het park. De Helpoort, de Pater Vinktoren, de Poort Waarachtig, er zijn talloze verhalen over.

Meer weten?
Wilt u meer weten over het park met haar rijke historie? Of wilt u meer weten over de bijzondere bomen?
Lees dan ons boek ‘Stadspark Maastricht’.