Historie
Historie Dierenpark Maastricht

De geschiedenis van het Dierenpark Maastricht gaat terug tot het jaar 1920. Toen werd de Vereniging Stadsverfraaiing opgericht, eigenlijk een voorloper van de Stichting Dierenpark Maastricht. Destijds wilde men een dierentuin inrichten in het stadspark, tussen de Tongersestraat en de Sint Pieterskade. Het doel was tweeledig: het bevorderen van de educatie en het aantrekken van toeristen.

Beren en herten
De grote Vijvers werden bevolkt met zwanen en uitheemse watervogels. Als echte publiekstrekker kwam er een heuse berenkuil. De beren werden gekocht bij de circusdirecteur Hagenbeck uit Hamburg. Men noemde ze Max en Pol. In het hertenkamp stonden verschillende soorten herten. Ze waren geschonken door jagersverenigingen. Zelfs Prins Hendrik, de echtgenoot van Wilhelmina, schonk het dierenpark dam- en edelherten.

Kunstwerken
Tegenwoordig zijn er geen beren meer in het dierenpark. Toen de dieren welzijnswet in 1986 werd vastgesteld, was het duidelijk dat de beren hier niet konden blijven. De berenkuil werd ingericht met een kunstwerk van een giraf, gemaakt door de Heerlense kunstenaar Michel Huisman. Naast de giraf werden twaalf uitgestorven dieren in de kuil vereeuwigd.Het dierenpark van vandaag
Het hertenpark is inmiddels uitgebreid met andere diersoorten, waaronder ezels, geiten, schapen en pauwen. In een vogelkooi vind je vogelsoorten. Elke dag lopen er talloze toeristen langs. De ligging in het eeuwenoude Stadspark met zijn rijke geschiedenis is uniek. De inwoners van Maastricht kennen het park als geen ander. Ouders laten kinderen de dieren zien, generatie na generatie en het is een belangrijke toeristische trekpleister.

Foto-impressie 50 jaar Dierenpark Maastricht
Op zondag 8 oktober 2006 vierden we het 50 jarig bestaan van Dierenpark Maastricht. Download hier de foto-impressie van deze feestelijke dag.